piatok, 6. januára 2017

Lososové fašírky (karbanátky)


Jeeeeee som opäť tu, a zase s receptom! V prvom rade (ak to tu ešte niekto číta :D) vám chcem popriať všetko dobré do nového roka. A keďže Vianoce vo väčšine prípadov znamenajú obžerstvo a prebytok sladkostí, tak v novom roku by bolo dobré stravu trochu odľahčiť. Takže jeden tip na zdravšie jedlo, ktoré vynikajúco chutí a oblížete si po ňom všetky prsty. (Dúfam, že ten losos nebol úplný chemický kokteil haha). V podstate sa dá použiť akákoľvek ryba, samozrejme taká, ktorá neobsahuje malé zákerné kosti. Ak vám už idú hore krkom všetky tradičné úpravy rýb zahŕňajúce rybu (vcelku alebo filet) pečenú na panvici, či pečenú v rúre, určite vyskúšajte túto úpravu, budete príjemne prekvapení.



Potrebujeme:

400-500 g lososa (of kórs najlepšie nie z chovu ale divokého, eko bio organic)
1 mrkvu
1 bio citrón - šťavu aj kôru
olivový olej
dijonskú horčicu
med
soľ, čierne korenie
stredne veľkú cibuľu alebo 2 zelené cibuľky
2 strúčiky cesnaku
čerstvé bylinky - pažítka, petržlenová vňať, bazalka...
1-2 vajíčka
strúhanka alebo mleté ovsené či špaldové vločky na zahustenie
olivový olej alebo ghí maslo na pečenie

Postup:

1. Lososa buď pomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo len nakrájame na malé kúsky.

2. Mäso dáme do misy a pridáme k nemu nahrubo nastrúhanú mrkvu, kôru z celého a šťavu aspoň z polovice citróna, lyžicu horčice, lyžicu medu, cca 5 lyžíc olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa toho ako solíte a koreníte. Ďalej nadrobno nakrájanú cibuľu, bylinky, prelisovaný cesnak a vajíčka.

3. Zmes poriadne premiešame, pokojne aj rukami a ak sa zdá byť príliš riedka, môže sa zahustiť mletými vločkami či strúhankou (ale väčšinou netreba).

4. Na panvici rozpálime olej/ghí maslo (alebo olej s maslom spolu, neprepaľuje sa tak), rukami tvarujeme guľky, ktoré pritlačíme a opečieme z oboch strán. Podávame so zemiakovým, batátovým alebo iným pyré. Jedlo samozrejme skvele doplní aj listový šalát.

Tip: namiesto citrónu môžete použiť aj limetku. Ak nemáte radi nasladlú chuť mäsa, vynechajte med (ja ale milujem kombináciu med, citrón a dijonská horčica). Guľky tvarujte radšej malé (ale zase nie až ako Köttbullar :), fašírky sú veľmi jemné a väčšie by sa pri otáčaní rozpadali.

Dobrú chuť! :)

1 komentár:

  1. Ahojte marfusky-anjeliky, dakujem za novy oblizovaci lososovo-medovo-horcicovy recept, vyskusame cez vikend, co to da :) Pozdravujeme zo zamrznuteho vychodu. fio et al.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)