streda, 22. júna 2016

Jahodové tiramisù s pasterizovanými žĺtkami (tehu-safe a salmonella free) :)

Jahody sú stále všade (juch!) a stále nám chutia. Mne stále chutí aj tiramisù, hoci som momentálne v 7. mesiaci tehotenstva a zo všetkých strán na mňa vyskakuje bububu, salmonella! Tak ak ste bojkovia, ale nechcete sa ho vzdať ako ja, skúste pasterizovanú verziu. Je rovnako chutná ako tá "nastudeno", takže rozdiel nespoznáte. Môžete si pripraviť klasiku, alebo napríklad aj takúto jahodovú verziu.


Potrebujeme:
500 g mascarpone
 5 žĺtkov
 cca 8 lyžíc trstinového cukru
vanilkový extrakt
víno marsala, amaretto alebo iný obľúbený likér, napr. sa mi tam veľmi hodí limoncello
dlhé piškóty savoiardi
veeeeľa, cca 1 kg jahôd


Postup:

1. Jahody nakrájame na malé kocky do misy (aspoň 10-15 ks necháme na ozdobu), zasypeme ich cca 3-4 lyžicami cukru (ak sú veľmi sladké, stačí menej) a premiešame, aby počas prípravy krému pustili šťavu.

2. Žĺtky oddelíme od bielkov (bielky si odložíme napr. na pavlovu) a dáme do misy, ktorá vo vodnom kúpeli nepraskne. Pripravíme si vodný kúpeľ, vodu necháme zovrieť a stiahneme plameň, aby voda len jemne prebublávala. Žĺtky s cca 5 lyžicami cukru a vanilkovým extraktom šľaháme nad parou v mise, ktorej dno sa nedotýka vody do krásnej hustej peny cca 8-10 minút. Postupne po častiach primiešavame víno/likér. Dostaneme tak vlastne taliansky žĺtkový krém zabaione. Primiešame mascarpone, najlepšie ručne, ak ostávajú hrudky, jemne prešľaháme.

3. Piškóty naukladáme na dno misy, pokvapkáme jahodovou šťavou a posypeme polovicou jahôd. Navrstvíme polovicu krému. A zase postup zopakujeme - teda piškóty, jahodová šťava, jahody, krém. Mne vyšli v jenskej mise 2 vrstvy, v inej mise môže vyjsť aj viac vrstiev. Povrch posypeme nadrvenými piškótami, ozdobíme zvyšnými jahodami a dáme na pár hodín do chladničky. Samozrejme, so stylingom sa môžete viac vyhrať a povrch pokvapkať likérom, posypať čokoládovými hoblinkami a podobne :)


Dobrú chuť! :)

2 komentáre:

  1. Teeda, mne blogger akosi zatajuje tvoje prispevky, ani jeden z roku 2016 som este necitala. Gratulujem k brusku, pamatam si ako si este kedysi davno po narodeni malej pisala, ze by si pokojne privítala aj druhe, tak sa tesim s vami! Prajem este krasne leto!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teeda, mne blogger akosi zatajuje tvoje prispevky, ani jeden z roku 2016 som este necitala. Gratulujem k brusku, pamatam si ako si este kedysi davno po narodeni malej pisala, ze by si pokojne privítala aj druhe, tak sa tesim s vami! Prajem este krasne leto!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)